România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, precizând că statul moldovean a cerut ţării noastre să primească gaz natural.

„Au nevoie (cei din Republica Moldova – n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres, citat de adevarul.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult.

Furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Societatea pe Acțiuni Energocom, poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România, după ce a primit licență de la ANRE.

Anunțul privind obținerea licenței de la Agenția Națională de Reglementare în Domeniu Energiei de la București a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Începem săptămâna cu știri bune din domeniul energetic. S.A.  Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/ vinde gaze naturale pe piața din România”,a menționat Spînu.

Pe lânga asta, Energocom  poate accesa depozitele de stocare de gaze din Ucraina, în urma înregistrării pe platforma internațională, Regional Booking Platforma.

Totodată, întreprinderea Moldelectrica va putea livra energie de peste Prut, după ce a semnat un acord cu Compania Națională de Transport al Energiei Electrice, operatorul cu un rol important pe piața de energie electrică din România.

„Moldelectrica a semnat acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate. Pas cu pas, creștem nivelul de siguranță energetică a țării noastre”, afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.