Ţările şi regiunile Uniunii Europene vor primi sprijin suplimentar în vederea limitării consecinţelor războiului lansat de Rusia contra Ucrainei, indică o rezoluţie adoptată marţi de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, indică un comunicat publicat pe website-ul legislativului european.

Noua legislaţie simplifică regulile pentru statele membre care utilizează fonduri aferente politicii de coeziune pentru a trata provocările legate de migraţie şi investiţii cauzate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Rezoluţia a fost adoptată cu 592 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă şi 10 abţineri, informează agerpres.

Principala provocare a eurodeputaţilor va fi de a se asigura că ajutorul este accesibil statelor membre şi regiunilor UE cât mai curând posibil.

În faţa agresiunii ruse, Europa trebuie să răspundă rapid şi cu hotărâre. Cu FAST-CARE, politica de coeziune va ajuta refugiaţii ucraineni şi le va permite oraşelor, municipiilor şi economiei UE să reducă consecinţele directe şi indirecte ale acestui război teribil. Simultan, eurodeputaţii s-au asigurat că pachetul de urgenţă nu va veni pe cheltuiala investiţiilor pe termen lung. Politica de coeziune aduce Europa împreună mai aproape. Solidaritatea între regiuni şi cu vecinii noştri ne face mai puternici”, a declarat raportorul PE, Niklas Nienass (grupul Verzilor).

Propunerea adoptată marţi de PE trebuie să fie aprobată de Consiliu, urmând a intra în vigoare a doua zi după publicarea sa în Jurnalul oficial al UE.