Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, membru PPE, scrie, luni, pe Facebook, că vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat în Comisia LIBE (Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambiţiile Preşedinţiei cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen.

”România, Croaţia şi Bulgaria – cât mai repede în Schengen, doreşte Președinţia cehă a Consiliului UE. Vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat acum câteva minute în Comisia LIBE (Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambiţiile Preşedinţiei cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei”, a scris europarlamentarul liberal.

Tot el face și o actualizare, în urma discuțiilor de azi:

Președinția Consiliului UE a invitat miniștrii de Interne din România, Bulgaria și Croația la Praga pe 13 Septembrie pentru a analiza situația aderării la Schengen. “Trebuie luate măsuri ca România și Bulgaria, care îndeplinesc condițiile tehnice încă din 2011, să poată beneficia de acest statut”, a adăugat vicepremierul. El a subliniat că “totul depinde de a doua rundă a acestei discuții, programată pentru sfârșitul lunii septembrie”.

El reaminteşte că ”Germania a afirmat zilele trecute că susţine aderarea, prin vocea cancelarului”.

”Mulţumim, aşteptăm lucruri concrete! Românii au cheltuit enorm pentru securizarea frontierelor, îndeplinesc criteriile tehnice din 2011, deci a-i ține la uşă e nedrept, ca să nu mai spun că e imoral. Ungaria, cel mai eurosceptic stat membru, ca sa fiu elegant, e în Schengen, iar România, cel mai eurooptimist, nu e. Dacă asta e normal”, a mai comentat Rareş Bogdan în postare.

Statele Uniunii Europene, România, Croaţia şi Bulgaria „îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a deveni membre cu drepturi depline” în Spaţiul Schengen, care nu necesită verificarea paşapoartelor pe teritoriului blocului comunicat, a declarat, recent, cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters.