România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen, iar aderarea ar putea avea loc în două etape: de la 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și din martie, pe cale aeriană, declară pentru RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Eurodeputații români au cerut miercuri într-o dezbatere din Parlamentul European primirea cât mai rapidă a României în spațiul de liberă circulație. O decizie în acest sens ar putea fi luată în luna decembrie.

Victor Negrescu spune că ”România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen și un vot în luna decembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne este foarte probabil. Este o oportunitate pe care țara noastră nu o poate rata și pe care trebuie să o fructificăm, fiind extrem de prezenți în dezbaterea europeană și arătând cu argumente de ce România trebuie să intre în Spațiul Schengen. Nu este simplu, sunt în continuare câteva lucruri care trebuie să fie realizate.

Avem o evaluare a Comisiei Europene în ceea ce înseamnă protecția frontierelor ce urmează a fi realizată săptămâna viitoare, urmează din nou discuții la nivel politic cu partenerii europeni, pentru a-i convinge în a avea unanimitate în Consiliu, pentru susținerea României și trebuie să încercăm să venim cu un plus în ceea ce înseamnă dezvoltarea Spațiului Schengen pe viitor, odată cu aderarea României la acest spațiu de liberă circulație.

Deci șansele sunt unele foarte mari, cum nu au mai existat până acum și eu sper ca acest vot să aibă loc în decembrie și România de anul viitor să adere la Spațiul Schengen și probabil ne așteptăm la o aderare în două etape: începând cu 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și începând cu luna martie, pe cale aeriană. Deci acesta ar fi calendarul și sper să-l îndeplinim”.