România îndeplineşte din anul 2011 toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi este important pentru români să beneficieze de circulaţia liberă a persoanelor, a subliniat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniţe, controlul migraţiei şi aşa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condiţiile tehnice. Acest lucru a fost verificat şi răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintr-o serie de programe şi proceduri aferente Schengen şi ne facem treaba foarte bine acolo.

Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi. Şi atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români, să se considere şi ei europeni cu drepturi depline”, a afirmat Iohannis, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

El s-a declarat convins că securitatea Europei şi controlul asupra mişcării persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătăţite dacă România, Bulgaria şi Croaţia ar fi cooptate în spaţiul Schengen, informează agerpres.

„Condiţiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare premierul Olandei, Mark Rutte, va efectua o vizită în România.

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staţionate în Cincu”, a menţionat şeful statului.