Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Praga, unde a avut loc prima reuniune a CPE, o inițiativă lansată de președintele Macron în cadrul Președinției franceze a UE.

”Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor și regiunilor din Europa în țara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noștri pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. El reflectă, de asemenea, caracterul pragmatic și orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunității Politice Europene create. Moldova își dorește foarte mult să fie gazda următoarei reuniuni a CPE.

Găzduirea celui de-al doilea summit în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult. Vă așteptăm cu drag la următoarea întrunire, la Chișinău, pentru a continua munca începută și a avansa cooperarea în cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternică și mai rezistentă”, a declarat președinta Maia Sandu.

În discursul său de la summitul CPE, șefa statului a menționat că ”Comuitatea este creată în vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea păcii durabile și a respectării dreptului internațional pe tot continentul european. Securizarea frontierelor și siguranța oamenilor rămân printre prioritățile noastre principale.

Putem obține pacea doar acționând împreună și dând dovadă de solidaritate în aceste momente pline de greutăți. Începem prin a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. Suntem uniți în condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a anexării ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniți în angajamentul nostru de a ajuta Ucraina să-și mențină suveranitatea”.

Totodată, președinta R. Moldova a declarat că este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securității europene pe termen mediu și lung, scrie rfi.

”Securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e că nu putem permite crizei energetice să ne pună în pericol democrația. Drumul pe care îl avem în față nu este ușor și doar împreună putem rezolva aceste provocări. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va ieși mult mai puternică din ea, iar noi vom fi gata să vă primim, primăvara viitoare, în Republica Moldova”, a conchis președinta R.Moldova, Maia Sandu.