Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, din cadrul grupului european PPE, a spus luni că Parlamentul European dezbate în plen o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat miercurea viitoare.

Eurodeputatul a transmis că speră într-o susținere cât mai largă pentru România pe această rezoluție.

La rândul său, eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegației PSD, a subliniat că această discriminare la care sunt supuși românii trebuie să înceteze, această umilință pe care noi am resimțit-o în această perioadă trebuie să se termine, pentru că nici România nici românii nu merită acest tratament, informează stiritvr.

O delegație a Comisiei Europene se află, începând de azi, în România. Experții verifică stadiul intern al pregătirilor pentru aderarea la spațiul Schengen, iar la finalul vizitei, vineri, vor prezenta concluziile.

„Aderarea la Schengen este un subiect cheie, un obiectiv de țară, pentru care grupurile politice din PE și mă refer aici la cele care reprezintă și coaliția de guvernământ au o poziție extrem de clară, o poziție comună, un moment foarte bun după 11 ani, și un moment pe care România îl merită astfel încât nu vrem să facem nicio greșeală. A fost o dezbatere în Parlamentul European, unde s-a văzut poziția marilor grupuri, este o rezoluție a început (…) să fie negociată, reprezentanții noștri sunt acolo, rezoluție care va fi prezentată miercurea viitoare și va fi votată în PE.

Sperăm într-o susținere cât mai largă pentru România pe această rezoluție (…) Față de anii precedenți nu am mai văzut o poziție publică a Olandei împotriva României, sigur au existat speculații cu privire la un partid, ceva mai mic, Uniunea creștină din cadrul patrulaterului de guvernare care ar avea anumite rezerve deocamdată vă pot spune (…) a fost extrem de clară poziția Parlamentului European”, spune europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.