Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a avut un discurs fulminant in Parlamentul European, pe cat de scurt pe atat de la obiect:

  „Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor și familiei europene.Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război.

  În numele solidarității, camioanele și trenurile încarcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean.

  În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină.

  În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. După 11 ani nedrepți de așteptare.

  Care este starea reală a Uniunii Europene! Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă?

  România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea?

  Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv.

  Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici?

  Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia?

  Poporul Român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem în Schengen! Este dreptul nostru legitim!

  Vă mulțumesc!”