Papa Francisc a avut, sâmbătă, o audiență cu aproximativ 60.000 de credincioși din mișcarea bisericească ”Comuniune și Eliberare”. Cei mai mulți erau din Italia, iar audiența s-a desfășurat în Piața San Pietro. Pontiful a îndemnat participanții ca, într-o lume tot mai fragmentată, să cultive spiritul unității și a ilustrat carisma preotului Luigi Giussani, fondatorul acestei mișcări bisericești.

Carisma, vocația de educator și iubirea față de Biserică a regretatului slujitor al lui Dumnezeu Luigi Giussani au fost în centrul discursului pe care papa Francisc l-a adresat, scrie stiripesurse.

Participanții la audiență, în cea mai mare parte din Italia, erau însoțiți de cardinalul Joseph Kevin Farrell, prefectul Departamentului pentru laici, familie și viață, și de președintele mișcării Comuniune și Eliberare, profesorul Davide Prosperi, care a amintit în salutul său întâlnirile cu Sfinții Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea și cu papa emerit Benedict al XVI-lea. Prosperi a mai amintit că în 2015, papa Francisc a îndemnat membrii acestei mișcări, fondată în ambientele universitare de la Milano în anii 1970 de regretatul preot italian Luigi Giussani, să nu fie ”adoratori ai cenușii lui, ci să păstreze aprins focul său”.

La rândul său, papa Francisc a menționat în amplul său discurs centenarul nașterii fondatorului acestei mișcări exprimându-și gratitudinea pentru ”binele pe care mi l-a făcut, ca preot prin meditarea unor cărți ale părintelui Giussani, dar o spun și ca păstor universal pentru ceea ce el a știut să semene și să iradieze pretutindeni pentru binele Bisericii”.

În același timp, pontiful a spus că, după moartea unui fondator, anii de tranziție nu sunt ușor de înfruntat, dar ”e necesar a-i mulțumi părintelui Julian Carron pentru serviciul său la conducerea Mișcării în această perioadă și pentru că a păstrat cu fermitate cârma comuniunii cu pontificatul. Cu toate acestea, nu au lipsit serioase probleme, dezbinări și, desigur, o sărăcire în prezența unei mișcări ecleziale atât de importante precum Comuniune și Eliberare, de la care Biserica, dar și eu însumi, speră mai mult, mult mai mult.

Vremurile de criză sunt vremuri de recapitulare a istoriei voastre extraordinare de caritate, cultură și misiune; sunt vremuri de discernământ critic a realităților care au limitat potențialul fecund al carismei părintelui Giussani; sunt vremuri de reînnoire și de relansare misionară în lumina actualului moment eclezial, precum și a necesităților, suferințelor și speranțelor umanității contemporane. Criza te face să crești, nu trebuie redusă la un conflict, care anihilează”.

”Cu siguranță”, a mai spus papa Francisc, ”părintele Giussani se roagă pentru unitate în toate articulațiile mișcării voastre, cu siguranță. Dar voi știți bine că unitatea nu înseamnă uniformitate. Nu vă fie teamă de diversele sensibilități și de dialog pe drumul Mișcării. Nu poate să fie altfel într-o Mișcare în care toți membrii sunt chemați să trăiască personal și să împartă în spirit de coresponsabilitate carisma primită.

Toți o trăiesc în mod original, dar și comunitar. Acest fapt este important: ca unitatea să fie mai puternică decât forțele dispersive sau decât continuarea vechilor contrapuneri. O unitate cu cei care conduc Mișcarea, unitate cu Păstorii, unitate în a urma cu atenție indicațiile Departamentului pentru laici, familie și viață, și unitate cu papa, slujitorul comuniunii în adevăr și în caritate”.

Nu risipiți timpul vostru prețios în bârfe, neîncrederi și contrapuneri, vă rog, nu risipiți timpul!”, a fost îndemnul papei Francisc, care apoi a vorbit pe larg despre părintele Luigi Giussani, în special despre carisma, vocația de educator și de iubirea lui față de Biserică, scrie vaticannews.va.

La finalul discursului, papa a cerut ”un ajutor concret” pentru aceste timpuri de la membrii mișcării ”Comuniune și Eliberare”. ”Vă invit să mă însoțiți în profeția pentru pace – Cristos, Domnul păcii. Lumea din ce în ce mai violentă și războinică mă înspăimântă. O spun cu adevărat: mă înspăimântă. În profeția care arată prezența lui Dumnezeu în cei săraci, în cei care sunt abandonați și vulnerabili, condamnați sau dați la o parte în construcția socială; în profeția care vestește prezența lui Dumnezeu în orice națiune și cultură, mergând în întâmpinarea aspirațiilor de iubire și adevăr, de dreptate și fericire care aparțin inimii omenești și care pulsează în viața popoarelor.

Să ardă în inimile voastre această sfântă frământare profetică și misionară. Nu stați pe loc!”.