Războiul din Ucraina şi creşterea inflaţiei au împins în sărăcie peste 4 milioane de copii din Europa de Est şi Asia Centrală, inclusiv din România, potrivit unui raport difuzat luni de agenţia Naţiunilor Unite pentru copii UNICEF.

Cifra, reprezentând o creştere de 19% faţă de 2021, arată că minorii „poartă cea mai grea povară” a conflictului, notează UNICEF. Studiul include date din 22 de ţări din regiune.

Impactul războiului a fost deosebit de grav pentru copiii din Rusia şi Ucraina. În Rusia, 2,8 milioane de copii trăiesc în gospodării sub pragul sărăciei, potrivit studiului. În Ucraina, o jumătate de milion de copii trăiau în sărăcie, urmată de România cu 110.000 de copii.

Creşterea puternică ar putea conduce la moartea a 4.500 de copii înainte de împlinirea unui an de viaţă, a avertizat UNICEF, citat de DPA.

Directorul regional pentru Europa şi Asia Centrală Afshan Khan a apreciat că consecinţele economice ale războiului au un impact devastator asupra copiilor.

„Copiii din întreaga regiune sunt marcați de acest război groaznic. Dacă nu sprijinim aceşti copii şi familii acum, creşterea abruptă a sărăciei copiilor va conduce aproape sigur la pierderea de vieţi, educaţie pierdută şi viitor pierdut”.

Unul din trei copii născuţi şi crescuţi în sărăcie îşi va trăi viaţa ca adult în sărăcie, conducând la un ciclu intergeneraţional de dificultăţi şi lipsuri, notează studiul.

Trebuie să protejăm şi să extindem sprijinul social pentru familiile vulnerabile înainte ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult„, a mai spus Khan.