Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat marți, după ce Parlamentul European a votat rezoluția privind aderarea României la spațiul Schengen, că votul pro-România a fost „covârșitor”, inclusiv olandezii fiind în favoarea rezoluției, deși Olanda este unul din statele care au blocat până acum intrarea României în Schengen.

A fost un vot covârșitor. 547 de voturi pentru și doar 49 împotriva, respectiv 43 abțineri. Acest vot spune foarte multe. Marile familii politice au susținut aceasta rezoluție și acest pas pe care România l-a făcut este hotărâtor, decisiv. E mult mai importantă acestă rezoluție decât pare la prima vedere, pentru ca arată poziția statelor membre vizavi de România.

Azi, votul olandezilor din PE a fost în favoarea României. Poziția uneia din cele mai importante voci din spațiul olandez a fost pro-Romania și a atacat chiar propriul premier și a spus că este imposibil să mai continue blocarea României în afara spațiului Schengen.

Cea mai mare greșeală a fost că am exportat conflictele din țară în exterior”, a comentat Rareș Bogdan.

În ceea ce privește Olanda, două dintre partidele aflate la guvernare au votat pentru România, europarlamentarii premierului Mark Rutte s-au abținut și un singur europarlamentar olandez, care vine din aripa extremistă, a votat împotriva României.

Toți europarlamentarii olandezi din grupurile PPE și S&D au urmat linia trasată de marile familii politice europene și au votat pentru aderarea României la Schengen.