Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de lider al Partidului Conservator și automat din funcția de premier, dar a anunțat că rămâne la conducerea guvernului până la o nouă numire.

„Dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a anunțat Liz Truss, care a mai spus că a venit în funcție „într-un moment de mare instabilitate economică și internațională.”

Premierul a afirmat că l-a anunțat pe regele Charles al III-lea că demisionează din funcția de președinte al Partidului Conservator și a dat asigurări că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.

Liz Truss a mai spus că a avut anterior o discuție cu președintele Comitetului 1922 (grupul parlamentar al Partidului Conservator din Camera Comunelor, n.r), Sir Graham Brady, și au stabilit că săptămâna viitoare va fi finalizat procesul alegerii unui succesor.

Truss devine astfel  prim-ministrul britanic cu cel mai scurt mandat, după ce și-a prezentat demisia la doar șase săptămâni de la instalarea în funcție.