Giorgia Meloni, lidera partidului de extremă dreapta „Frații Italiei”, a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Meloni a depus oficial jurământul în funcția de premier.

Giorgia Meloni a fost desemnată vineri de președintele Sergio Mattarella să formeze guvernul Italiei. Meloni, șefa partidului naționalist cu rădăcini neofasciste, „Frații Italiei”, conduce o coaliție de extremă-dreapta din care mai fac parte partidul fostului premier Silvio Berlusconi și Liga Nordului, formațiunea lui Matteo Salvini. Acesta este cel mai de dreapta guvern italian de după Al Doilea Război Mondial.

„Giorgia Melonia a acceptat mandatul și a prezentat lista sa de miniștri”, a anunțat oficialul prezidențial Ugo Zampetti, imediat după încheierea consultărilor dintre Meloni și membrii coaliției ei și președintele Sergio Mattarella. Noul guvern Meloni va trece prin votul de încredere al parlamentului de la Roma săptămâna săptămâna viitoare.

Felicitări Giorgia Meloni cu ocazia numirii ca prim-ministru al Italiei! Sunt încrezător că putem continua să lucrăm împreună în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România – Italia, pentru a ne spori schimburile economice, cooperarea sectorială şi contactele interpesonale!”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Twitter.

Uniunea Europeană, iniţial foarte precaută cu privire la ascensiunea la putere a extremei drepte în Italia, s-a declarat pregătită să „coopereze” cu guvernul eurosceptic al Giorgiei Meloni, care a depus jurământul astăzi şi urmează să preia mandatul duminică, scrie rfi.

„Felicitări Giorgia Meloni pentru numirea ei în funcţia de prim-ministru, prima femeie care a ocupat această funcţie”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Contez pe o cooperare constructivă cu noul guvern, în faţa provocărilor pe care le avem împreună”.

„Să lucrăm împreună pentru binele Italiei şi al UE”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Europa are nevoie de Italia. Împreună vom depăşi toate dificultăţile”, a adăugat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet scris în italiană.