Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a afirmat, în legătură cu faptul că DNA i-a reţinut pe Ioan Mircea Rus, fost şef al IPJ Cluj, că nu are nicio legătură cu vreun război politic pe care l-ar avea cu Emil Boc.

Fostul șef al Poliției Cluj, Mircea Rus, este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu, după ce joi, 20 octombrie, el a fost reținut timp de 24 de ore de procurorii DNA.

Încă de la începutul lunii, Mircea Rus, cunoscut ca fiind apropiat de conducerea PNL Cluj, a fost eliberat din funcția de șef al Poliției Cluj.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat într-o conferință de presă organizată, la final de săptămână, la Arad, că este exclusă implicarea politică în ceea ce privește dosarul șefului Poliției Cluj.

„Este exclus să amestecăm aceste lucruri, să ducem aceste lucruri în zona politică. În primul rând că nu se amestecă zona politică cu tot ce înseamnă funcţionarea Poliţiei Române. În al doilea rând, nu există niciun scandal, dimpotrivă, am o relaţie foarte bună cu organizaţia Cluj, cu domnul preşedinte Daniel Buda, cu domnul primar Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi cu toţi liderii de la Cluj. Deci este o mare mizerie şi o mare minciună pe care o dezmint aici în faţa dumneavoastră”, a spus Bode.

Bode a susținut că avea informații cu privire la problemele fostului şef al IPJ Cluj acesta fiind motivul pentru care Rus a fost schimbat din funcţie la începutul lunii.

Este un proces penal care îşi va urma cursul şi în funcţie de decizia instanţei, evident că şi noi vom lua măsurile care se impun. Pe datele pe care noi le-am avut în interiorul ministerului, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziţie şi schimbării din funcţie a fostului şef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii”, a explicat ministrul.

Din păcate, spune Bode, sunt şi alţi poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu şi nu numai. „Eu am spus de fiecare dată că avem două instituţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, pe care trebuie să le activăm ca anticorpi pentru tot ceea ce înseamnă sistem nefuncţional şi pe alocuri putred în Ministerul Afacerilor Interne”, a precizat ministrul.

Lucian Bode a susținut că este mult mai simplu să cheltuim puţin pe prevenire decât să suportăm consecinţele combaterii.

Motivul pentru care există suspiciuni cu privire la implicarea politică în dosarul lui Mircea Rus ține și de faptul că dosarul este, cel puțin, din ce s-a comunicat până acum destul de „subțire”. În plus, solicitarea DNA de judecare a lui Rus în arest preventiv a fost respinsă, vineri, de instanțele clujene, astfel că el va fi judecat sub control judiciar.