Protestatarii încearcă să pună capăt Brexitului, care a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020, și să se alăture blocului.

În mijlocul unei situații politice fragile, sâmbăta aceasta străzile Londrei au fost vopsite în albastru și galben. Mii de oameni au manifestat în mod pașnic pentru a cere reintegrarea Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Țara nu mai face parte din bloc din 31 ianuarie 2020, când a intrat în sfârșit în vigoare măsura care a fost aprobată în urma unui referendum care a avut loc în rândul populației și unde a votat în favoarea plecării.

Interesant este că Brexitul s-a petrecut în perioada în care Boris Johnson a fost la putere, tocmai într-un moment în care acesta reapare pe scena politică în cursa pentru găsirea unui înlocuitor după ce Liz Truss a demisionat din funcția de lideră a Partidului Conservator și prim ministră a Marii Britanii.

Fostul președinte, care a fost nevoit să demisioneze din funcția de prim-ministru în luna iulie a acestui an, are deja suficient sprijin – de la o sută de deputați conservatori – pentru a se alătura scrutinului care se închide luni. Alături de el se îndreaptă ca posibil câștigător Rishi Sunak, care vineri a atins și un cvorum suficient.

În acest context, aproximativ 15.000 de persoane, potrivit Departamentului de Poliție local, s-au adunat în capitala Londrei pentru a sărbători Marșul Național pentru Reintegrare. Mitingurile s-au întins de la Park Lane până în Piața Parlamentului cu oameni din toată țara.

Între steaguri ale Uniunii Europene și val de îmbrăcăminte și afișe albastre și galbene, oamenii au cerut „să-ți recupereze steaua” și au asigurat că „Brexitul nu ar putea funcționa niciodată” iar acum „este timpul să punem ordine în haosul pe care l-a lăsat”. „Votăm pentru a continua” s-a auzit și el.

„Ne simțim foarte puternic față de situația proastă în care ne aflăm acum. O poți urmări direct până la referendumul din 2016 (Brexit), care trebuia să fie un referendum consultativ”, a declarat pentru agenția de presă Europa Press o profesoară de 60 de ani din Warwickshire, Nikki Ajibade.

„Nu a fost o supermajoritate. 52 la 48 nu este un rezultat care vă permite să faceți o schimbare atât de bruscă și să întoarceți țara cu susul în jos. Trebuie doar să vezi unde suntem șase ani mai târziu”, a adăugat el.

Referire la votul care a avut loc pe 23 iunie 2016 și al cărui rezultat a fost foarte disputat. La aceste alegeri, 48,1% dintre britanici au votat pentru rămânerea în bloc în timp ce 51,8% -și, prin urmare, o majoritate- s-au declarat în favoarea părăsirii Uniunii Europene și au marcat cursul țării.

Odată cu această decizie, țara a pierdut celebrele „patru libertăți fundamentale” garantate de a fi membru al grupului: libera circulație a muncitorilor, mărfurilor, serviciilor și capitalului, printre altele.

O altă cerere a oamenilor care a fost auzită cel mai mult în această sâmbătă a fost plecarea conservatorilor si o convocare la alegeri generale, în ciuda faptului că actualul premier Liz Truss a anuntat deja că a exclus posibilitatea de a avansa alegerile și prin urmare, listele au fost deschise pentru ca alți conservatori să candideze pentru a o înlocui.