Spania va trimite în lunile următoare mai multe avioane de vânătoare în România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul estic al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a Aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina. 

Concret, în decembrie este prevăzută desfășurarea în România a opt avioane de vânătoare F/A-18 Hornet cu tot cu 130 de membri ai Ejército del Aire y del Espacio (Forțele Aeriene și Spațiale – n.red.) care vor deservi aeronavele. În plus, spaniolii au în România și un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă” care este amplasat la baza de la Schitu. Acesta este activ 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, și permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO” datorită celor 38 de militari trimişi pentru a-l opera.

Potrivit adevarul, Spania participă în acest fel la efortul de „reacţie şi descurajare” al Alianței, se explică în comunicat, care mai precizează că este vorba de „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene”.

Forțele Aliate aduc, pe principiu rotațional, avioane de luptă în România pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană la frontiera estică a NATO. Între altele, în prezent se află la Mihail Kogălniceanu și patru avioane CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Canadiene, care au sosit pe 20 august 2022.