România va continua să fie un contributor „responsabil” şi „activ” la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, iar consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO de manieră unitară este „esenţială”, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contributor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice. Creşterea bugetului pentru apărare la 2,5% din PIB este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate”, a declarat premierul, la sediul NATO din Bruxelles, într-o declaraţie comună cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit lui Ciucă, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este „crucială”.

„Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său de o manieră unitară şi coerentă este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie şi contingente de militari din Ţările de jos şi Belgia, reprezintă „o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii şi unităţii care caracterizează Alianţa”, a completat premierul.

„Mulţumesc, şi cu acest prilej, Franţei, Olandei şi Belgiei pentru implicare şi solidaritate şi, de asemenea, mulţumesc Statelor Unite pentru prezenţa lor în România. Am apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a secretarului general în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi am încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate. Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută”, a indicat Ciucă.

El a menţionat şi importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de Externe a NATO care va avea loc la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie.

„Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a spus prim-ministrul.

Ciucă a reiterat angajamentul de a continua dialogul substanţial şi cooperarea eficientă în îndeplinirea obiectivelor comune legate de securitatea spaţiului euroatlantic.

Premierul Nicolae Ciucă efectuează, miercuri şi joi, o vizită oficială la Bruxelles.