Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că PNL doreşte continuarea colaborării în coaliţia de guvernare „în termeni de respect, de cooperare loială” între cele trei partide, menţionând că nu trebuie uitat faptul că liberalii au mărit de două ori pensiile, iar a treia creştere va fi de la 1 ianuarie 2023, ţinându-se cont de rata inflaţiei.

Gorghiu a fost întrebată, la Parlament, cum comentează afirmaţiile liderului social-democrat, Marcel Ciolacu, potrivit cărora nu este exclus să se renunţe la parteneriatului cu PNL dacă liberalii vor mai ataca membri ai PSD, scrie agerpres.

Zâmbesc, zâmbesc pentru că nimeni nu ar trebui să fie supărat în această coaliţie, cu atât mai puţin colegii noştri de coaliţie, pentru că au beneficiat de respectul instituţional al Partidului Naţional Liberal.

De altfel, singurul lucru pe care colegii din PNL, inclusiv eu, l-am subliniat în aceste zile a fost unul foarte clar – ne dorim continuarea acestea coaliţii în termeni de respect, de cooperare loială între cele trei partide, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să spunem adevărul. Adevărul pe care l-am spus cu ocazia evenimentelor la care am participat şi eu şi colegii mei a fost unul pe care nimeni, dar chiar nimeni nu îl poate contesta şi anume PNL, singur la guvernare, a mărit de două ori pensiile”, a precizat Gorghiu.

Ea a menţionat că, pe 1 ianuarie 2020, s-a mărit punctul de pensie cu 14 procente, fiind cea mai mare creştere din Europa, iar la 1 ianuarie 2022 cu 10 procente.

„A treia mărire consecutivă cu premier liberal va fi la 1 ianuarie 2023, când, aşa cum aţi văzut mesajul dat de premierul României, Nicolae Ciucă, vom opera această mărire ţinând cont de rata inflaţiei, pentru că, pensionarii, o categorie vulnerabilă în România din pricina cuantumului redus de pensii nu au de ce să suporte această povară”, a adăugat preşedintele interimar al Senatului.

Alina Gorghiu şi-a exprimat convingerea că Guvernul va găsi, „ca şi până acum”, un echilibru între banii alocaţi investiţiilor în economie şi pensiilor.

„Vă spun un lucru pe care colegii din Guvern îl evaluează acum, cifrele sunt pe masă, sper să vedem acest buget curând. Dar, da, se fac eforturi astfel încât sumele pentru pensii să fie suficiente pentru a se acoperi inflaţia. În acelaşi timp, avem în România pe 2022 cel mai mare buget alocat de premierul Ciucă pentru investiţii, peste 88 de miliarde. Vorbim de cel mai mare buget alocat investiţiilor.

Deci, s-a putut ţine un echilibru între banii alocaţi investiţiilor în economia românească şi pensiile acestei categorii vulnerabile şi, da, am convingerea că vom reuşi să găsim acest echilibru în continuare, sunt mai mulţi bani colectaţi la bugetul de stat, aţi văzut declaraţiile oficiale ale şefului ANAF. Sunt convinsă că vor găsi soluţii, Executivul va găsi această soluţie pentru a avea şi investiţii, pentru a respecta şi mediul de afaceri din România.

În acelaşi timp, trebuie să ne gândim că nu putem să lăsăm pensionarii fără a beneficia de bani în plus la pensie, câtă vreme costurile pe care le suportă sunt mai mari. Sunt foarte fermă şi eu şi colegii mei că această inflaţie trebuie acoperită”, a transmis Gorghiu.