Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a subliniat în discursul său din cadrul Conferinţei internaţionale „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, că atunci când decidenții sunt 90 % bărbați, pe liste vor fi cu siguranță 90 % bărbați.

România are de recuperat în ceea ce privește accesul egal la funcțiile publice la funcțiile din piața muncii. Fără cotă de gen nu vom ieși din această situație.

„Lansez cel mai sincer și colegial apel celor care sunt colegii noștri în Camera Deputaților pentru a dezbate, cât mai repede, și finaliza legea pe care am susținut-o toate, cea care prevede introducerea unei cote de gen de o treime pentru genul care este cel mai puțin reprezentat în Parlamentul României, a spus Alina Gorghiu.

În deschiderea conferinţei, conform site-ului Senatului, au intervenţii preşedintele Iohannis, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită în România, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, premierul României, Nicolae Ciucă.

Evenimentul urmăreşte să constituie un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel naţional şi european, care să capaciteze potenţialul femeilor din Parlament, deopotrivă de la putere şi din opoziţie, asigurând participarea deplină şi eficientă, precum şi egalitatea de şanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică şi publică.