Senatul organizează, marţi, Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, desfăşurată sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis, la iniţiativa preşedintelui interimar al Senatului Alina Gorghiu.

Declarații ale președintelui României, Klaus Iohannis:

”Este nevoie și de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin și prejudecățile”

  • Sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare cât mai bună a femeilor în toate domeniile dar mai ales în politică;
  • Am afirmat că România trebuie să-și asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați;
  • Încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate;
  • Femeile nu au doar un rol major in familie ci își asumă performanțe în afaceri, în medii asociative, profesii liberale și în politică
  • O societate se dezvoltă și progresează atunci când femeile și bărbații au parte de oportunități și avantaje în mod egal, dar își asumă și responsabilități egale.
  • Numărul femeilor care ajung să ocupe funcții importante în administrația centrală și locală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător și poate fi un factor descurajant pentru cele care vor cu adevărat să se implice.
  • Este important ca intituțiile statului dar și partidele politice să promoveze femeile la cel mai înalt nivel decizional.
  • Avem nevoie de o schimbare a mentalității și a perspectivei la nivelul publicului larg. O societate modernă este aceea în care au fost eliminate prejudecățile și stereotipurile legate de rolul femeii in familie, în societate, în politică. Femeile trebuie tratate cu egalitate.
  • Una dintre cele mai grave consecințe ale egalității de gen este violența împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina și să ne asigurăm că societatea noastră are toleranță zero față de astfel de acte.
  • Educația de la cele mai mici vârste joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează  egalitatea de gen. Complementar avem nevoie de o legislatie care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societății. Totodată este nevoie și de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin și prejudecățile.

Conferinţa vizează identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor în sferele publice şi private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale şi a altor tipuri de exploatare, se precizează într-un comunicat al Senatului.

Structurată pe patru sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa va aborda următoarele teme de interes:

  1. situaţia egalităţii de gen în România,
  2. programe şi politici publice europene în domeniu,
  3. accesul femeilor în poziţii de conducere,
  4. discriminarea,
  5. violenţa domestică,
  6. sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.

De asemenea, discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020-2024, care are scopul de a le oferi acestora o voce unitară pentru adoptarea unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor, dincolo de orice afiliere politică.

Potrivit comunicatului, această platformă este cu atât mai necesară cu cât în ţara noastră reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în legislativele naţionale este de 39,5%.