Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu ministrul Forţelor Armate din Franţa, Sebastien Lecornu, context în care înaltul oficial francez a anunţat decizia de dislocare a unei escadrile de avioane de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliţie aeriană în România.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost discutate elementele concrete din cadrul Parteneriatului Strategic româno-francez, care a cunoscut o aprofundare rapidă în ultimele luni, după asumarea de către Franţa a statutului de naţiune cadru pentru Grupul de luptă din România, precum şi în contextul elementelor de descurajare şi apărare din agenda NATO, conform conceptului strategic adoptat la Madrid, în această vară, care se concentrează pe nevoile de securizare a Mării Negre.

Premierul României a mulţumit părţii franceze pentru decizia promptă şi oportună de a deplasa capabilităţi militare în ţara noastră, constând în militari şi tehnică de luptă, inclusiv blindate de infanterie, tancuri şi sistemul anti-aerian MAMBA.

Sursa citată precizează că în cadrul dialogului au fost prezentate, în detaliu, evoluţiile şi situaţia din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina.

Totodată, au fost analizate consecinţele asupra securităţii militare, energetice, alimentare, care au generat instabilitate statelor din regiune, în primul rând, Republicii Moldova.

„Cei doi oficiali şi-au exprimat preocuparea pentru tulburările sociale şi politice gestionate de Guvernul pro-european de la Chişinău şi au manifestat susţinerea pentru Republica Moldova”, se mai arată în comunicat.