Zeci de mii de spanioli au protestat în Madrid față de creșterea prețurilor. Deși inflația este cu 3 procente mai mică decât media Europei, coșul zilnic a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 decenii. Milioane de oameni sunt în risc de sărăcie, iar guvernul promite mai multe ajutoare pentru familiile vulnerabile.

Potrivit stiritvr, 30 de mii de spanioli au format 3 coloane care au mărșăluit din zone diferite ale capitalei spre centru, până în Plaza Mayor, cu pancarte, steaguri, tobe și fluiere.

Criza generată de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie, se resimte acum în toate domeniile.

Alimentele s-au scumpit în medie cu 15%, serviciile cu 5 procente, iar energia cu 40%.

Suntem vai de noi, nu ne descurcăm să ajungem la final de lună, trebuie să le cerem familiilor și prietenilor să ne ajute„.

Sindicatele cer majorarea salariului minim.

Spania traversează o criză a prețurilor, ca rezultat al creșterii costurilor la energie, la materii prime, la alimente, dar și din cauza deciziei patronatelor de a răsfrânge această creștere în prețurile pentru consumatori„, a declarat Unai Sordo, lider sindical CCOO.

Pepe Alvarez, lider sindical UGT: „Angajatele și angajații din această țară se află într-o situaţie dificilă şi au nevoie de o creștere a salariului minim care să ajungă la 1.100 de euro. Aceasta este o revendicare!

Pentru a strânge bani la buget, guvernul negociază aplicarea impozitului pe profiturile uriașe ale marilor companii.

De asemenea, 3 milioane de spanioli cu venituri mici primesc un ajutor de 200 de euro lunar, iar venitul minim garantat a fost majorat cu 15 procente.