Un politician maghiar de extremă dreaptă a avut un derapaj extrem de grav contra unei jurnaliste a Radio România Actualități în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

În mesajul său, acesta spune: “…puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem“.

Politicianul maghiar Barna Bartha a adăugat că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Radio România Actualități a reacționat după acest incident, spunând că este „un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România și alte două etnii au fost amenințate în discursul unui politician extremist din Ungaria.

Pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune, scrie hotnews.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.”

Barna Bartha este șeful biroului de politică națională al partidului parlamentar Mi Hazánk (Patria Noastră).

Contactată de publicația ungară Telex.hu, formațiunea politică a răspuns că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune penală și că partidul nu își asumă nicio responsabilitate dacă Boroka Parászka sau oricare alt jurnalist este agresat, dar că va investiga cazul.

Potrivit Telex, partidul a fost prezentat la Sfântu Gheorghe de Barna Bartha, István Szabadi, jurnalist de televiziune devenit lider de partid și în prezent deputat în Ungaria, și László Kovács Nemes, fost membru al interzisei Gărzi Maghiare, care locuiește în Odorheiu, Tîrgu Mureș.

În afară de cei trei politicieni, la o discuție restrânsă, dar publică, din sala de ședințe a bisericii unitariene din localitate, au fost în total șase persoane. La un moment dat, s-a discutat despre „țiganizarea” popoarelor secui și maghiari, deoarece în multe locuri romii sunt cei mai bogați și, prin urmare, tinerii maghiari îi imită deja, folosind tonul vocii și cuvintele lor.”

Poliţiştii din Mureş au anunțat că s-au autosesizat şi fac verificări în cazul declarațiilor lui Barna Bartha:

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”.