Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Regatului Norvegiei cu privire la decizia autorităţilor locale de a extinde până la data de 11 mai 2023 regimul de control la trecerea frontierei de stat prin punctele de frontieră cu Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania şi Regatul Suediei – porturile de conexiune cu feribotul.

Paşaportul valabil este singurul document de identitate acceptat la controlul trecerii frontierei norvegiene pentru intrările pe rutele maritime, arată MAE într-un comunicat de presă.

Decizia a fost motivată de contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, precum şi de necesitatea creşterii securităţii instalaţiilor norvegiene de gaze on-shore şi off-shore şi de situaţia la frontiera externă a Spaţiului Schengen, se precizează în comunicat.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet oslo.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte românilor care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.