Papa s-a întâlnit cu „Consiliul Musulman al Bătrânilor”, un grup prestigios de religioși și intelectuali din toate ramurile islamului – șiiți și suniți – format „pentru a promova pacea și toleranța în comunitățile lor” și pentru a combate „extremismul, violența și polarizare”. 

El a fost însoțit în curtea spectaculoasei moschei din complexul Palatului Regal Al Sakhir de Marele Imam al lui Al Azhar, Hamed el Tayeb – o referință religioasă – de milioane de sunniți din întreaga lume. El i-a prezentat pe rând pe reprezentanții consiliului bătrânilor care au participat la întâlnire, informează abc.es.

„Cum vor putea credincioșii din diferite religii și culturi să trăiască împreună, să se primească și să ne prețuim dacă continuăm să fim străini unii de alții?”, le-a spus Papa.

„Cred că avem din ce în ce mai multă nevoie să ne întâlnim, să ne cunoaștem și să ne pese de ceilalți, un viitor al fraternității înaintea unui trecut al ostilității, depășirea prejudecăților și neînțelegerilor istorice”, le-a spus Papa.

Deoarece coerența este, de asemenea, esențială pentru a fi auzite, el i-a avertizat că, în calitate de lideri religioși, „avem o mare responsabilitate în fața lui Dumnezeu și a oamenilor și trebuie să fim modele credibile ale ceea ce predicăm, nu numai în comunitățile noastre și acasă, dar în lumea unificată și globalizată”. „Nu ne facem griji doar de „al nostru”, ci, din ce în ce mai uniți, trebuie să ne adresăm întregii comunități umane care populează pământul”, a adăugat el pozitiv.

În discursul său, fără a fi foarte explicit, a menționat ispita periculoasă a războaielor sfinte. „În fața dumneavoastră, aș dori să reiterez că Dumnezeul păcii nu duce niciodată la război, nu incită niciodată la ură, nu susține niciodată violența. Iar noi, cei care credem în El, suntem chemați să promovăm pacea prin instrumente ale păcii, precum întâlnirile, conversațiile răbdătoare și dialogul, care este oxigenul conviețuirii comune”, a subliniat el.

Nu trebuie să ne lăsăm ispitiți de scurtături nedemne de Dumnezeu, al căror nume de Pace este insultat de cei care cred în motivele forței și hrănesc violența, războiul și piața de arme care ne transformă casa într-un arsenal”, a spus el,

În această a doua întâlnire cu Episcopul Romei, membrii consiliului au propus noi modalități de promovare a dialogului între creștini și musulmani, precum și probleme actuale precum pacea, schimbările climatice și criza din cauza deficitului de apă și hrană. Roadele se vor vedea în timp.

De la moschee, Papa s-a mutat la Catedrala Maicii Domnului a Arabiei, construită în deșert, pe un teren donat în 2013 de monarh, și inaugurat în urmă cu doar un an. Se înalță impunător, construită cu marmură albă și verde, între palatul regal al Sakhir și vechile puțuri de petrol. Este cea mai mare catedrală catolică din Golful Persic, cu o capacitate de 2.300 de persoane. Este decorată cu fresce spectaculoase proiectate de spaniolul Kiko Argüello, inițiatorul Căii Neocatehumenale.

Catedrala este al doilea templu catolic din țară. Deși nu este încă „la capacitate maximă”, în fiecare vineri sau sâmbătă primește mii de oameni. Locul este la câteva minute de capitală, Manama, și foarte bine conectat cu Arabia Saudită, prin podul de 25 km (cauza King Fahd) care leagă cele două țări. Din acest motiv, în fiecare weekend primește și sute de catolici din acea țară, în care nu se poate oficia Liturghie.