Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la evenimentul de lansare a Conferinţei „Smart diaspora – în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”, că a lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de lei, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Premierul a arătat că ”avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, fie angajaţi fie derulând propriile lor afaceri”.

Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităţilor academice şi ştiinţifice din toată lumea, care prin priceperea şi creativitatea lor contribuie la progresul societăţilor din care fac parte. Dincolo de aspectele formale şi instituţionale, ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă.

Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în societatea şi locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”, a precizat Nicolae Ciuca.

De asemenea, premierul a ținut să precizeze că numărul firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an a crescut cu aproape o treime.

”Creşterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar şi orientarea către activităţi din sectoare profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii arată orientarea  către viitor a economiei româneşti.

Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendinţe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele şi investiţii asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul de Guvernare”, a mai adaugat premierul Nicolae Ciuca.

El a mai adăugat că ”susţinerea centrelor de competenţă, sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din ţară, dar şi celor din comunităţile din diaspora”.
”Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.  Este o iniţiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din diaspora se vor crea şi dezvolta grupuri de cercetare de excelenţă în domenii ştiinţifice de vârf, ceea ce va contribui atingerea obiectivelor din Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă.
Suntem conştienţi că cetăţenii noştri din afara graniţelor au nevoie de oportunităţi şi programe reale pentru a începe o afacere şi pentru a-şi valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediţia din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program şi în ediţiile următoare pentru că aşteptăm cât mai mulţi antreprenori români să genereze acasă inovare şi bunăstare”, a spus premierul.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung”.