După negocieri lungi şi dificile, a fost adoptat un text foarte disputat cu privire la cuantumul ajutorului pentru ţările sărace afectate de schimbările climatice, În ceea ce priveşte asumarea reducerii gazelor cu efect de seră, mai mulți lideri importanți se arată dezamăgiți.

„Trebuie să reducem drastic emisiile acum – şi este o problemă la care COP nu a răspuns”, precizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres. La rândul său, Uniunea Europeană prin vocea liderilor exprimă același punct de vedere față de acordul privind emisiile. Totuşi, ediţia din acest an a fost marcată de adoptarea unei rezoluţii, descrisă drept istorică de către promotorii săi, ce prevede crearea unui fond dedicat pentru finanţarea daunelor climatice deja suferite de ţările cele mai sărace.

Textul privind reducerile de emisii a fost, de asemenea, foarte disputat, multe ţări denunţând ceea ce consideră a fi un pas înapoi faţă de ambiţiile definite la conferinţele precedente, mai ales faţă de obiectivul cel mai ambiţios al acordului de la Paris, de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială. totuși punctul de vedere al acordului de la Paris a fost menționat în text. Numeroase state au apreciat că textele propuse de preşedinţia egipteană constituie un pas înapoi faţă de angajamentele anterioare.

Dezvoltarea energiilor regenerabile face, totuşi, obiectul unei menţionări inedite alături de energiile cu „emisii scăzute”, expresie aplicată în general energiei nucleare. Detaliile operaţionale urmează să fie definite pentru adoptare la viitoarea COP, la sfârşitul anului viitor, în Emiratele Arabe Unite, scrie rfi.