Acord pentru o majorare cu 12,5% a pensiilor, de la 1 ianuarie

Potrivit unor surse politice, partenerii de coaliție au căzut de acord luni seara cu creșterea pensiilor cu 12,5%. Procentul ar urma să fie valabil pentru toți românii, indiferent de cuantumul pensiei. De asemenea, ar urma să se acorde 3 tipuri de ajutoare pentru cei cu pensii mai mici.
Impactul unei astfel de măsuri ar fi de 17,5 miliarde de lei.
Pentru cei cu pensii mici, coaliția ia în calcul să vină și cu 3 tipuri de ajutoare: un ajutor de 1.000 lei pentru cei cu pensii sub 1.500 de lei; 800 de lei pentru cei cu pensii până în 2.000 de lei; 600 de lei pentru cei cu pensii până în 3.000 de lei.
Toate ajutoarele pentru pensionari ar urma să se dea în două tranșe. De exemplu, cei cu pensii până în 1.500 de lei vor primi mia de lei în două părți a câte 500 de lei fiecare.
Potrivit surselor TVRinfo, ar urma să se acorde și a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap.
Pentru veterani, ar urma să se facă o indexare corelată cu rata inflației. După același principiu ar urma să crească și alocațiile.
Pachetul social se ridică astfel la un efort bugetar de 26,65 miliarde lei.
Subiectul pensiilor trebuie închis săptămâna aceasta, astfel încât coaliția să se poată încadra atât în calendarul asumat prin PNRR pentru reforma pensiilor speciale, cât și în calendarul constituirii și votării bugetului pe anul viitor.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, subliniase la prânz că este necesară „cât se poate de repede” o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023. Calculele PNL au relevat că pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei.