Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, afirmă că reformele în Justiție vor continua, arătându-se convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect.

”MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulțumim Comisiei Europene pentru modul în care a susținut România în toți acești ani, pentru colaborare și pentru încrederea dovedită acum”, scrie senatoarea pe Facebook.

Ea mai remarcă faptul că ”depășirea perioadei de funcționare a MCV este un moment foarte important în ceea ce privește finalizarea integrării europene a României. Este o performanță extraordinară a țării noastre, a tuturor românilor!

”Nu este întâmplător faptul că facem acest pas atât de mare în timpul mandatului unui Președinte al României provenit din PNL, domnul Klaus Iohannis, și care se află în relație de parteneriat cu un Premier PNL, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Liberalii au fost mereu, din 1990 și până acum promotorii integrării europene și euro-atlantice, și susținătorii celor mai importante reforme pentru România.

Justiția din România a avut mereu suportul nostru în ceea ce privește asigurarea independenței sale. Sper că toți cei care au făcut greșeli în trecut au avut ocazia de a învăța din ele. Legile justiției, maltratate în anii anteriori, au fost reparate și sunt convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect. Decizia noastră de a face o prioritate politică din repararea legilor justiției s-a dovedit a fi corectă. Nici o amânare nu ar fi servit intereselor României”, a mai scris, pe pagina sa de socializare, Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că ”MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Comisia Europeană a confirmat în raportul făcut public progresul României în cadrul acestui mecanism”. El a mai anunțat că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare dat publicității de Comisia Europeană joi după-amiază este ultimul de acest fel pentru țara noastră.

Ministerul Justiției a emis un comunicat în care arată că ”nu privește raportul MCV de astăzi ca pe un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.