Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește astăzi la prânz urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României, au declarat pentru g4media mai multe surse de la Bruxelles.

”Există varianta în care Colegiul Comisarilor să recomande într-o scrisoare adresată președintelui ridicarea MCV, adăugând o lungă listă de chestiuni pe care România le mai are de făcut. Nu va fi un CEC în alb. MCV va trebui ridicat, dar nu azi, încă nu suntem acolo”, ar fi declarat oficiali europeni la o întâlnire cu europarlamentarii români.

Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.

Autoritățile române insistă de ani buni pentru ridicarea MCV în cazul României, pe motiv că este un instrument discriminatoriu în raport cu alte state UE, care deși au probleme cu funcționarea justiției nu beneficiază de monitorizare.

Pe de altă parte, există un nou mecanism care monitorizează statul de drept în toate statele membre și condiționează fondurile europne de respectarea unor principii și valori precum indpendența justiției și libertatea presei. MCV s-ar suprapune peste acest mecanism care e mult mai eficient, dat fiind că are un instrument de sancționare eficientă a statelor care nu respectă statul de drept: blocarea fondurilor UE.

MCV a fost instituit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 și utilizat ca un instrument de monitorizarea  progreselor în reformarea justiției.

Ridicarea MCV este dorită de autoritățile române și pentru a facilita aderarea la spațiul Schengen, dat fiind că Olanda a făcut o legătură directă între cele două dosare.

Premierul olandez Mark Rutte a menționat public că are în vedere rapoartele MCV atunci când vine vorba de acceptarea aderării României la Schengen.

El a spus într-un discurs în Parlamentul Olandei în 20 octombrie că ”nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen.