Eugen Tomac s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat marți la un mic dejun de lucru cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fapt ce i-a oferit prilejul de a aborda chestiunea stringentă pentru țara noastră, și anume aderarea la spațiul Schengen.
”Am participat, în această dimineață, la un mic dejun de lucru cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am discutat, cu acest prilej, despre chestiunea ce preocupă cel mai mult societatea românească în relația noastră cu Uniunea Europeană: aderarea la spațiul Schengen”, a anunțat eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.
Cu această ocazie, el a fost asigurat de Ursula von der Leyen că ”țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen”, cu atât mai mult cu cât ”ambele misiuni de evaluare care au fost recent în România au prezentat rapoarte foarte bune în acest sens”.
”De asemenea, mi-a comunicat că subiectul aderării României la spațiul Schengen va fi discutat, astăzi, la Strasbourg, în ședința Colegiului Comisarilor. Mă bucur enorm că, în sfârșit, există un suport total din partea Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la spațiul Schengen. Decizia finală însă urmează a fi luată în Consiliul Uniunii Europene pe data de 8 decembrie, iar aceasta le aparține guvernelor statelor membre”, a completat Eugen Tomac.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să adere pe deplin la Schengen, completând că extinderea acestui spațiu va face Europa mai sigură, mai prosperă și mai atractivă.
Conform executivului european, misiunea voluntară de evaluare, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, a conformat faptul că Bulgaria și România, care îndeplinesc încă din 2011 criteriile de aderare, ”nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar au consolidat în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”.
Comisia Europeană a amintit, de asemenea, că țara noastră ”dispune de un sistem de gestionare a frontierelor puternic și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională.
Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, argumentează instituția.
Consiliul justiție și afaceri interne al Consiliului Uniunii Europene, prezidat în prezent de Cehia, în responsabilitatea căruia stă extinderea spațiului Schengen printr-o decizie unanim, urmează să voteze la 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.