România va fi gazda a două evenimente diplomatice de amploare, în perioada 28-30 noiembrie, care vor reconfirma rolul strategic foarte important pe care țara noastră îl joacă în actualul context geopolitic, a transmis ministrul de Externe Bogdan Aurescu printr-un clip video de pe site-ul MAE.

Aurescu a mai spus despre reuniunile miniștrilor de Externe ai NATO și Munich Leaders Meeting că marchează atât primul eveniment diplomatic de o asemenea anvergură care are loc pe flancul estic după declanșarea războiului din Ucraina, dar și 20 de ani de la momentul în care alianța nord-atlantică a invitat România să facă parte din NATO: ”Vreme de trei zile, România va fi capitala diplomatică, europeană, euroatlantică și dincolo de acestea”, a mai spus Bogdan Aurescu:

  1. ”În perioada 29-30 noiembrie voi avea onoarea să găzduiesc la București reuniunea miniștrilor afacerilor Externe ai Alianței Nord-Atlantice. Este o reuniune extrem de importantă care va demonstra încă o dată unitatea și solidaritatea aliate și care va căuta soluții care vor contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
  2. Este în același timp prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după Summitul de la București din 2008.
  3. Totodată este primul eveniment care are loc într-un stat de pe flancul estic după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, o reuniune foarte relevantă care confirmă rolul și profilul României în Alianța Nord-Atlantică și în același timp indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică deci și pentru România.
  4. În același timp, reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord-Atlantice de la București are loc într-un moment simbolic, foarte relevant pentru România, pentru că exact în urmă cu 20 de ani Alianța Nord-Atlantică a invitat țara noastră să facă parte din NATO.
  5. Un alt eveniment foarte important pe care România îl va găzdui în perioada 28-29 noiembrie la București este reuniunea liderilor de la Munchen sau Munich Leaders Meeting pe care România o co-organizează împreună cu prestigioasa conferință de securitate de la Munchen.
  6. Această reuniune arată încă o dată importanța și rolul cheie ale României la intersecția a două zone de importanță strategică europeană, euroatlantică și globală, Marea Neagră și Balcanii de Vest.
  7. În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie. Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică, europeană, euroatlantică și dincolo de acestea. Astfel, vă invit să ne fiți alături în zilele următoare, să fiți alături de MAE și partenerii săi la toate aceste evenimente. Pentru că noi suntem NATO, România este NATO.