Norma europeană care interzice vânzarea produselor din tutun încălzit cu aromă pentru vapare a intrat în vigoare miercuri, 23 noiembrie, deși guvernele au până în octombrie anul viitor să aplice noile reguli în legislația lor națională pentru a permite stocurile deja introduse pe piața comunitară.

„Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele nocive ale acestor produse. Acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de o <generație fără tutun>, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Comisarul a subliniat că revizuirea regulilor comune „răspunde la creșterea semnificativă a vânzărilor acestor produse din tutun în întreaga UE” și, în opinia sa, va contribui la atingerea obiectivului planului european de combatere a cancerului.

Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare. Este esențial să luăm o poziție puternică pentru reducerea consumului de tutun, mai ales că asistăm la o introducere continuă de noi produse pe piață”, a subliniat el.

De la această dată, statele membre au acum opt luni pentru a transpune directiva în legislația lor națională. Noile reguli vor fi pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni pentru epuizarea stocurilor actuale.