Europarlamentarul liberal este de părere că România trebuia să exploateze momentul și să forţeze această şansă, deoarece, din punct de vedere tehnic, țara noastră stă bine pe securizarea frontierelor.

„La Cupa Mondială ţin cu Anglia şi Spania. Regretul meu este că nu sunt România şi Italia la Mondiale. Aş paria cu mai multă încredere pe intrarea României în Schengen. Sper ca Europa, Spania, să ia Cupa Mondială. Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spaţiul Schengen. Va fi şi reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu. Va fi şi reuniunea PPE de la Atena, acolo vor fi lideri din 9 ţări. Klaus Iohannis va fi la aceeaşi masă cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Va fi şi o reuniune, un semi consiliu la tirana cu Ursula von der Leyen. Se va discuta şi despre problema energiei, dar şi despre Schengen.

Mai sunt şi două momente în două Parlamente naţionale: Suedia şi Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern. Nu avem semnale că nu am obţine votul din comisia de politică externă din Parlamentul Suediei. Mai există şi decizia pe care o va lua parlamentul de la Haga. Austria a avut două poziţionări care ne-au speriat: prin ministrul de interne şi cancelarul Nehammer. Austria doar doreşte să negocieze în forţă cu România, pentru că se află în ruta migranţilor. Au 85.000 de migranţi în Austria, 75.000 de migranţi sunt ilegali. Noi a arătat pe ruta România-Serbia, 20-40 de migranţi pe zi forţează graniţa.

Pe graniţa cu Ungaria, graniţa se forţează de 800-1000 de ori pe zi. Marea parte a migranţilor din Austria nu au ajuns prin România, ci pe ruta balcanică. Partidul ministrului de Interne din Austria Inferioară se află pe cel mai slab loc din ultimii 60 de ani. Cred că vom ajunge la o negociere cu Austria, preşedintele Iohannis se va afla la aceeaşi masă cu cancelarul Nehammer”, a declarat Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte PNL şi europarlamentar, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, scrie zcj.

Prim vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan a vorbit în emisiune şi despre problemele pe care le întâmpină România în aderarea la spaţiul Schengen: „Olanda nu a acţionat niciodată singură când şi-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franţa sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România. Guvernul României nu a greşit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internaţional favorabil, inclusiv recunoaşterea Unirii.

Pe războiul din Ucraina, importanţa României a crescut militar, strategic şi economic. România s-a comportat excepţional în criza refugiaţilor ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forţeze această şansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor. Ungaria are lunar sute de plângeri pe violenţă împotriva migranţilor, la fel ca Bulgaria şi Croaţia. Pentru Olanda, tratamentul migranţilor contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi şi calitatea internetului”.

Şansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, spune Rareş Bogdan. O certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există, mai arată acesta.

„Din perspectiva mea, România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen. Luni şi marţi sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic şi geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, şi-a schimbat radical optica în privinţa României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori graniţele României în criza refugiaţilor. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen. (…) A fost o declaraţie diplomatic rezervată a preşedintelui Iohannis.

Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alţi 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar creşte foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de aşteptare a românilor. Preşedinţia Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia şi de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spaţiului Schengen pe agendă.

Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu graniţa de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croaţia, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susţinut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”.