Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Slovaciei Zuzana Caputova și prim-ministrul Lituaniei Ingrida Simonyte sunt laureații din acest an ai premiului Madeleine K. Albright pentru democrație, decernat marți la Washington, în cadrul unei gale organizate de National Democratic Institute (NDI).

Premiul Madeleine K. Albright pentru democrație, care poarte numele primei secretar de stat din istoria SUA, este cea mai înaltă distincție a NDI, acordată unei persoane sau organizații care a demonstrat un angajament față de democrație și drepturile omului.

La gala desfășurată marți la Washington, la Galeria Națională de Portret din cadrul Smithsonian Institute, au participat în format fizic președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, ceilalți doi laureați – președinții Ucrainei și Slovaciei – adresându-se audienței prin mesaje video.

Nu-mi pot imagina oameni mai potriviți pentru a primi Premiul Madeleine K. Albright pentru Democrație decât cei premiați în acest an… fie că este vorba de Lituania, Slovacia, Moldova sau Ucraina, știm că în acest moment, astăzi este un moment urgent”, a declarat senatorul democrat Chris Coons din statul Delaware, unul dintre succesorii în Senatul american ai președintelui Joe Biden, fost senator de Delaware.

Potrivit NDI, Premiul Madeleine K. Albright pentru democrație este acordat unui destinatar care evocă angajamentul secretarului Albright față de valorile democratice. Acest premiu anual demonstrează recunoștința continuă a NDI față de leadership și viziune, prin recunoașterea liderilor globali care se ridică la apelul ei și susțin un viitor democratic.

Premiul a mai fost decernat fostului președinte cehoslovac Vaclav Havel, fostului președinte georgian Eduard Shevardnadze, dar și unor personalități importante din politica americană precum foștii președinți Jimmy Carter și Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton.

Acordarea acestui premiul președintei Republicii Moldova a fost salutată și de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care a primit-o pe Maia Sandu la Casa Albă, context în care Harris a asigurat-o pe lidera de la Chișinău de sprijinul Statelor Unite pentru calea integrării europene a R. Moldova.

Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Washington, acolo unde a avut deja întrevederi cu mai mulți oficiali, printre care președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, administratoarea USAID, Samantha Power, secretara de stat pentru energie a SUA, Jennifer Granholm, membrii ai Comisiei pentru relații externe din Senatul SUA, cu comunitatea din diaspora și cu conducerea Fondului Monetar Internațional.

Susținând un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington, Maia Sandu a făcut un nou apel la guvernele democratice să ofere asistență autorităților de la Chișinău în aducerea marilor corupți în fața justiției,

Moldova este supusă unor atacuri hibride din partea Rusiei și grupărilor corupte susținătoare de Rusia, care se bucură de banii furați din Moldova. Avem nevoie de o transformare majoră în democrațiile stabilite pentru a ne asigura că hoții nu folosesc banii furați acolo. Nu mai adăpostiți fugari, deschideți-vă propriile investigații dacă vreți să ajutați serios Moldova”, a menționat președinta Republicii Moldova.