Președintele Klaus Iohannis va avea mâine, 13 decembrie, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE în România. Întâlnirea succede votul negativ din Consiliul JAI privind intrarea în Schengen.

Potrivit agendei președintelui Klaus Iohannis, șeful statului se va întâni, începând cu ora 11, la Athénée Palace Hilton, cu ambasadorii statelor membre UE.

Întâlnirea președintelui cu ambasadorii UE are loc în urma unui eșec privind aderarea României la Schengen, ca urmare a votuluii Austriei și Olandei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos au subliniat însă că este vorba de o opoziția față de accederea Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.

Ca urmare a votului dat în Consiliul JAI, atât liderii politici din România, cât și oficialii europeni au lansat un val de reacții.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că decizia Consiliului JAI împotriva aderării României la Schengen, pe fondul opoziției austriece, este profund nedreaptă, arătând că aderarea la spațiul de liberă circulație european este obiectivul țării.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”, a transmis președintele Klaus Iohannis, subliniind că „România merita să primească un vot favorabil”, lucru confirmat „datele solide” și „rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”.

Manfred Weber, șeful Partidului Popular European, a criticat și înainte de votul din Consiliul JAI poziția guvernului Austriei în chestiunea aderării la Schengen: „Austria e o țară mică care are acum 100.000 de migranți ilegali. E o problemă reală, toată Europa lucrează pentru a o rezolva. Dar nu poți rezolva o problemă creând o altă problemă, prin ținerea României și a Bulgariei în afara Schengen”,a punctat șeful PPE.

Ulterior, șeful PPE s-a declarat dezamăgit de rezultatul votului din Consiliul JAI de pe 8 decembrie. Manfred Weber a menționat că „ România își merită locul în Schengen” și pentru îndeplinirea acestui obiectiv „voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria”.

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei, informează adevarul.

Ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pentru consultări, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei.

Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen.