Ministrul Afacerilor Externe a efectuat astăzi, 19 decembrie, o vizită oficială la Chișinău, ocazie cu care a avut întrevederi cu Președintele Republicii Moldova, Președintele Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

„În cadrul discuțiilor cu Președintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a evidențiat „deschiderea deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă”De asemenea, acesta a menționat demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova”.

Ministrul Aurescu și Maia Sandu au subliniat „importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România – R. Moldova – Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii”.

Bogdan Aurescu a evidențiat în timpul celor trei întrevederi necesitatea unor progrese în ce privește restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei.

„Ministrul Bogdan Aurescu a relevat demersurile robuste întreprinse constant și prioritar la nivelul Președintelui României, Prim-ministrului, Parlamentului și al diplomației românești în relația cu statele membre ale UE și cu instituțiile de la Bruxelles pentru sprijinirea eforturilor asumate de Chișinău de îndeplinire a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în contextul acordării statutului de stat candidat. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete de cooperare și acțiuni diplomatice pentru impulsionarea procesului de aderare la UE”, se arată în comunicat, citat de adevarul.

De asemenea, a fost discutat și cooperarea Republicii Moldova cu NATO. Bogdan Aurescu „a subliniat relevanța participării în premieră a ministrului de externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministerială a miniștrilor aliați din noiembrie de la București, găzduită de ministrul Aurescu, precum și contribuția MAE de 600 de mii de dolari la programul „Defense Capacity Building” pentru Republica Moldova, program la care România este șef de proiect.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu premierul Republicii Moldova și președintele Parlamentului Republicii Moldova. Oficialul a apreciat, în timpul discuției cu Natalia Gavrilița, relația de cooperare deosebit de strânsă și orientată către rezultate în interesul cetățenilor la nivelul celor doi Prim-miniștri.

„Ministrul Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabilă a schimburilor comerciale bilaterale care au înregistrat o creștere accelerată. A exprimat satisfacție pentru faptul că la finalul anului 2022 este așteptată o valoare record de 3,5 miliarde USD a comerțului între România și Republica Moldova, în creștere cu aproximativ 46% comparativ cu anul precedent. În egală măsură, a subliniat necesitatea creșterii investițiilor românești în Republica Moldova și a creării de condiții mai bune pentru mediul de afaceri”, indică sursa citată.

Aurescu și Igor Grosu au discutat despre oportunitățile oferite de cooperarea dintre cele două foruri legislative pentru facilitarea atât a reformelor ample lansate de administrația de la Chișinău, cât și a procesului de integrare europeană.

„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a salutat cooperarea bilaterală foarte activă pe linie parlamentară atât la nivel de comisii, cât și prin dialogul constant între liderii Legislativelor de la București și Chișinău. De asemenea, a evocat Ședința comună a Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova care a avut loc la Chișinău, la 18 iunie 2022”, se arată în comunicatul transmis de MAE.