Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2023.

Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2023, potrivit unei informări a a Administrației Prezidențiale.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, 14 decembrie, proiectele Legii bugetului de stat pe 2023 și cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, cu o zi mai devreme față de când era programat votul.

Potrivit calendarului aprobat în ședința Birourilor Permanente Reunite, votul final pentru bugetul pe 2023 trebuia să aibă loc într-o ședință de plen reunit, joi, separată de cea în care a avut loc dezbaterea pe amendamente.

Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie”, a afirmat șeful Executivului după adoptarea din Parlament.

Premierul a ținut să menționeze că proiectul propune „un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei”.

Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a mai afirmat Ciucă în plenul reunit.

Bugetul pentru 2023 este construit pe o creştere economică de 2,8%, la un PIB de 1.550 mld. lei.

Conform proiectului de buget pentru 2023, majoritatea ministerelor au stabilite credite bugetare mai mari faţă de 2022, scăderi fiind prevăzute pentru şapte ministere, dar şi pentru acţiuni generale la Ministerul Finanţelor.

Produsul intern brut în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.

După publicarea proiectului bugetului de stat pentru anul următor, sindicaliștii au cerut majorarea bugetul alocat învăţământului.

În același timp, bugetul alocat sportului românesc a crescut pentru 2023 la 581,5 milioane de lei (peste 116 milioane de euro), iar dincolo de această creștere, Ministerul speră să primească alocări suplimentare pe parcursul anului.

Totodată, Consiliul Fiscal a apreciat drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu ţintele asumate în proiectul de buget, de circa 11,3 miliarde de lei, reprezentând circa 0,73% din PIB.

Publicarea proiectelor a scos la suprafață și o gafă în proiectul bugetului pe 2023, fiind semnalat faptul că în varianta inițială a legii bugetului apar formulări specifice propagandei ruse privind războiul din Ucraina. Ministerul Finanțelor a corectat proiectul, iar ministrul Adrian Câciu le-a luat apărarea colegilor, spunând că au lucrat până la 4 dimineață să scrie toate documentele.