Președintele României a negat faptul că la el ar fi ajuns informații referitoare la intenția Rusiei de atacare a Rep. Moldova, după declarațiile făcute de șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.

„Domnule președinte Iohannis, Alexandru Musteață, directorul serviciului de informații și securitate de la Chișinău, a declarat într-un interviu că Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, dacă nu la începutul anului în ianuarie, februarie fie un pic mai târziu în martie, aprilie. Are și România astfel de informații dacă puteți să ne spuneți și ce înseamnă asta pentru România?”, a fost întrebare pusă de un jurnalist român, lui Klaus Iohannis, aflat în județul Olt, la Batalionul 1 Instrucție Olt, pentru o vizită cu omologul portughez.

Răspunsul șefului statului a fost unul sec: „Noi nu avem astfel de informații.” Klaus Iohannis n-a mai continuat deși presa se aștepta la un comentariu suplimentar al președintelui.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a menționat șeful SIS, Alexandru Musteața, pentru TVR Moldova.

Alexandru Musteața afirmă că sunt luate în calcul mai multe scenarii, inclusiv cel în care Kremlinul va invada pe cale terestră Republica Moldova, existând posibilitatea să facă acest lucru prin Ucraina.

Tot șeful SIS a menționat că rușii vor folosi în acest sens munițiile păstrate în satul Cobasna din regiunea transnistreană, acolo unde se afla unul dintre cele mai mari depozite militare din Europa de Est.

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu noi precizări. „În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, se arată întru-un comunicat al SIS, citat de adevarul.

Din partea celor mai importanți lideri politici de la Chișinău nu au venit precizări pe tema celor spuse de șeful SIS. Și liderul diplomațiie române a considerat că pentru moment e greu de crezut că rușii ar putea invada Republica Moldova, dată fiind evoluția de pe teatrele de operațiuni din Ucraina, dar mai ales faptul că rușii n-au reușit să se apropie terestru de Odessa.