Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o țară asiatică, a subliniat premierul Nicolae Ciucă în întâlnirea cu omologul său din Coreea de Sud, Han Duck-soo, desfășurată la Seul, unde se află într-o vizită oficială alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu o delegație guvernamentală și parlamentară.

”Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, și prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic și sectorial”, a afirmat premierul României, potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro.

O componentă importantă a discuțiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depășit cifra de un miliard de dolari în anul 2021. Șeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator și a subliniat potențialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale. Susținem creșterea investițiilor greenfield și suntem foarte interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre, a adăugat prim-ministrul Ciucă.

Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a menționat prim-ministrul Ciucă.

Șeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că România oferă o gamă diversificată de posibilități de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor noastre, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce privește candidatura României la OCDE și a menționat că țara noastră va miza în continuare pe acest sprijin, scrie caleaeuropeana.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, precum și despre gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, împreună cu o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, și directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiță.