Martirilor Revoluţiei Române şi tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi şi se cuvine să le mulţumim prin grija pe care o avem pentru România şi pentru consolidarea procesului democratic, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, şi cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, 22 decembrie.

„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcţie a României, de la regimul totalitar la democraţie. Comemorăm victimele comunismului, pe toţi cei care au trecut prin suferinţe de neimaginat în temniţele comuniste, supuşi abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.

S-au opus acestei experienţe brutale şi criminale a istoriei cu preţul propriei libertăţi sau chiar al vieţii. Curajul de a se opune oprimării comuniste şi sacrificiul lor au menţinut vie speranţa românilor în libertate şi democraţie, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluţiei Române şi a libertăţii”, a afirmat Nicolae Ciucă.

 

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generaţii că dictatura a însemnat frică, lipsuri, cenzură, opresiune şi încălcarea libertăţilor fundamentale, a subliniat premierul.

„Toate acestea nu trebuie uitate şi nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii şi copiii de astăzi trebuie să ştie cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre şi să cunoască meritele şi jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidaţi de opresiunea comunistă şi au adus victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, victoria libertăţii împotriva dictaturii”, a completat Ciucă.

Totodată, premierul şi-a exprimat speranţa că vor fi cât mai mulţi elevi interesaţi să studieze istoria Revoluţiei din decembrie 1989, scrie agerpres.

„Faptul că de anul şcolar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opţională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparaţie morală pentru eroii cunoscuţi şi necunoscuţi ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper din tot sufletul că vor fi cât mai mulţi elevi interesaţi de această nouă curriculă şcolară şi cât mai mulţi părinţi care îşi vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia.

Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 şi cauzele care au declanşat revolta populară la nivelul întregii ţări, copiii şi adolescenţii de azi vor şti cu siguranţă în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să menţină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar”, a afirmat Ciucă.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi toate victimele dictaturii comuniste!„, a mai spus şeful Executivului.