Uniforma şcolară revine în actualitatea franceză… cu sprijinul lui Brigitte Macron. Soţia preşedintelui Republicii a dat un interviu cititorilor ziarului Le Parisien, ocazie cu care s-a pronunţat în favoarea uniformei şcolare. O luare de poziţie cu argumente dar care riscă să provoace agitaţie întrucât ea intervine exact în ziua în care Reuniunea naţională, partidul extremei drepte franceze, a depus în Parlament un proiect de lege în acest sens.

«Am purtat uniforma când eram elevă. 15 ani am fost în fustiţă şi pulover bleumarin şi a fost foarte bine. Uniforma şterge diferenţele şi îţi permite să câştigi timp. Într-adevăr, îţi cere timp dimineaţa ca să-ţi alegi cu ce să te îmbraci şi îţi trebuie bani ca să-ţi cumperi haine de marcă. Sunt deci pentru purtatul uniformei la şcoală dar să fie nişte ţinute simple şi nu tristuţe» spune Brigitte Macron cititorilor ziarului Le Parisien.

Subiectul uniformei la şcoală, revenit aşadar în actualitate, este unul controversat, inclusiv în rândul majorităţii prezidenţiale. Renaissance, partidul lui Emmanuel Macron, a lansat dealtfel un grup de lucru pe această temă. În schimb Pap Ndiaye, ministrul educaţiei, a respins categoric, zilele trecute, ipoteza revenirii uniformelor în şcoli. «Nu vom impune uniforma tuturor elevilor» a spus oficialul de la Paris.

Ideea lui Brigitte Macron a fost dezbătută joi – e o simplă coincidenţă – şi în Parlamentul francez. Deputaţii de extremă dreaptă Reuniunea naţională au venit cu o propunere de lege vizând să impună uniforma la şcoală. Motivele invocate de grupul lepenist sunt însă politice, nicidecum de ordin social. «Vrem să evităm presiunea islamiştilor care ne pun beţe în roate de când a intrat în vigoare, în 2004, legea privind interzicerea însemnelor religioase» spune Marine Le Pen, lidera extremei drepte parlamentare.

Specialiştii în educaţie citaţi de presa franceză văd cu ochi buni ipoteza impunerii uniformei. «Îi eliberează pe elevi de alte constrângeri sau întrebări. Elevii vin la şcoală ca să lucreze. Uniforma îi eliberează de problemele legate de îmbrăcăminte care îi pot jena la lucru» spune un responsabil de la Scola Legiunii de onoare, una din şcolile din Franţa, alături de cele 6 licee militare şi alte instituţii private în care se poartă uniformă obligatorie.

Uniformă pun dealtfel obligatoriu toţi elevii din teritoriile franceze de peste mări. Rămâne de văzut dacă graţie dezbaterii naţionale deschise de extrema dreaptă şi … Brigitte Macron, regula se va extinde şi în Franţa metropolitană.