Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj prin care aduce un omagiu „creatorilor români din toate timpurile”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

„Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile, îi felicit pe artiştii noştri din prezent, urez succes tinerelor talente şi mă bucur că putem să ne considerăm, în continuare, un popor cultural. Cum 15 ianuarie este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care trăiesc în România, indiferent de naţionalitate sau origine, ci şi pentru cetăţenii lumii care iubesc cultura română, calde salutări tuturor, dragi prieteni”, se arată în mesaj.

Premierul reaminteşte că, în semn de omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu, România a dedicat ziua de naştere a acestuia, 15 ianuarie, sărbătoririi culturii naţionale.

„Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele astăzi, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale, de-a lungul tuturor secolelor care au precedat modernitatea. Creaţia populară este cea care a definit fiinţa românească în istorie, noi avem nu atât datoria, cât privilegiul să-i perpetuăm memoria, să o evidenţiem în ţară şi în lume, să ne reîmprospătăm spiritul la izvoarele ei”, a transmis premierul.

Deasemenea, Nicolae Ciucă şi-a exprimat aprecierea şi faţă de cei care au contribuit la naşterea creaţiei româneşti culte, de la istoriografi, cronicari, traducători ai cărţilor bisericeşti, personalităţi ale iluminismului până la „romanticii avântaţi ai paşoptismului”.

„Şi cred că mă exprim în numele foarte multora, când spun că ne mândrim cu cei care au dat răsunet culturii româneşti în lume prin literatură, muzică, sculptură, creatori care se bucură de apreciere colectivă în România şi de largă notorietate pretutindeni. Suntem, împreună, în marea familie europeană, un spaţiu al diversităţii, al valorificării frumuseţii culturilor noastre.

Mă bucur foarte mult că, în prezent, artişti români din toate generaţiile şi din mai multe sfere ale creaţiei s-au remarcat pe plan internaţional, se bucură de succes, au simpatizanţi şi proiecte, atrag tineri în zona culturală. Vreau să cred că acest lucru s-a datorat, într-o măsură, şi apartenenţei ţării noastre la puternice organizaţii internaţionale, care a deschis graniţele, atrăgând atenţia asupra valorilor naţionale şi generând şanse de finanţare pentru proiecte culturale”, se menţionează în mesaj.

Prim-ministrul îi încurajează pe tineriicare simt că au ceva de spus în artă” să lupte pentru drumul lor, deoarece în prezent succesul nu mai ţine doar de întâmplare, existând numeroase oportunităţi de afirmare oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale locale sau străine.

„Nu în ultimul rând, mă bucur că, deşi explozia comunicării pe internet a afectat timpul pe care îl putem dedica unui răgaz spiritual, iubitorii de cultură în România continuă să fie numeroşi”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.