Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent marţi seara la Complexul Energetic Oltenia, a declarat că toate companiile din România care sunt în transpunerea Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate.

„Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament european şi în acea transpunere a Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate. Nu vor putea scăpa, aşa cum aţi văzut şi declaraţia de la ANAF”, a spus Popescu.

Pe de altă parte, întrebat despre cantitatea de gaze pe care România o are, în prezent, în depozite, oficialul a transmis că există 2,230 miliarde metri cubi, adică” undeva la 68%, cu mult peste nivelul de golire care a fost prognozat”.

Grupul austriac OMV a anunţat, săptămâna trecută, referitor la plata taxei de solidaritate în România, că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

La scurt timp după anunţ, Ministerul Finanţelor a transmis, printr-un comunicat, că transpunerea Regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Potrivit autorităţilor române, în urma acestei măsuri ar urma să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit stiridiaspora, contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.