Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, luni, cu omologul său italian, Antonio Tajani, precum şi cu omologul belgian, Hadja Lahbib, despre aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

Discuţiile au avut loc în marja Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat citat de agerpres.

Conform sursei citate, Bogdan Aurescu a mulţumit părţii italiene pentru „sprijinul ferm şi constant manifestat faţă de aderarea României la Schengen”.

Demnitarul român a subliniat „necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la Schengen„.

În context, el a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române în dialogul cu Austria, celelalte state membre şi Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie în vederea unei decizii pozitive.

MAE arată că ministrul Antonio Tajani „a reiterat sprijinul hotărât şi activ al Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi a arătat că se va implica pentru soluţionarea dosarului”.

De asemenea, Bogdan Aurescu i-a mulţumit şi omologului său belgian, Hadja Lahbib, pentru sprijinul Belgiei faţă de aderarea României la Schengen.

Şeful diplomaţiei române l-a informat şi pe omologul belgian despre demersurile în curs ale părţii române în dialogul cu Austria, celelalte state membre şi Comisia Europeană pentru aderarea României la Schengen.

Ministrul de Externe belgian a reiterat „sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, inclusiv în discuţii cu Austria şi ceilalţi parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar”.