Purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că există sufieciente argumente, și de natură constituțională pentru a promova ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, pentru a ajuta procesul electoral din 2024.

Întrebat cât de fezabilă este posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că din punctul de vedere al liberalilor există argumente pentru promovarea unui astfel de proiect, informează adevarul.

Liberalul a punctat însă că subiectul privind comasarea alegerilor trebuie discutat în cadrul Coaliţiei de guvernare şi agreat și de PSD și UDMR.

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR. Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

În ceea ce privește decizia Curţii Constituţionale a României care arată că un astfel de demers nu ar fi constituțional, întrucât încurcă alegătorii prin numărul mare de buletine de vot și încalcă dreptul de a fi ales la ambele scrutinuri pentru candidați, neavând posibilitatea de a se înscrie în ambele curse, Ionuţ Stroe a explicat că acea contestație de neconstituţionalitate la vremea respectivă „puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri”.