MAE a transmis, cu prilejul primirii Delegaţiei bipartizane a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor SUA, mulţumiri pentru sprijinul pe care Congresul SUA îl acordă securităţii pe Flancul Estic al NATO, în special pentru securitatea României.

Conform unui comunicat de presă al MAE, citat de adevarul, în cadrul întrevederii a fost abordată, de asemenea, şi importanţa accederii României în programul Visa Waiver.

Ministrul Afacerilor Externe „a salutat includerea în Legea de autorizare pentru apărarea naţională a SUA (elaborată de Comisia pentru Servicii Armate) a unei referiri la importanţa critică a regiunii Mării Negre pentru securitatea SUA.

În context, ministrul afacerilor externe român a subliniat faptul că România este un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre şi a reiterat interesul României pentru o Strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, punctând faptul că a transmis Secretarului de Stat Blinken, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti din noiembrie, un document consistent cu contribuţia României la procesul de reflecţie iniţiat de partea americană pe acest subiect„, a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, a avut loc un schimb de vederi cu privire la situaţia regională de securitate în zona Mării Negre, ameninţările pentru securitatea euroatlantică generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile luate în comun, în cadrul comunităţii transatlantice, pentru creşterea rezilienţei acestei zone.

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a sprijinului multidimensional acordat de România Ucrainei, în special pe linie umanitară şi de sprijinire a refugiaţilor, facilitarea tranzitului pentru produsele agricole din Ucraina (peste 12,9 milioane de tone) şi operarea cu succes a hub-ului umanitar la Suceava.

De asemenea, şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa sprijinului, în special în domeniul energiei şi economiei, pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăţi şi riscuri sporite, urmare conflictului din Ucraina.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care o are accederea României în programul Visa Waiver pentru cetăţenii români şi a solicitat sprijinul Congresului SUA pentru acest obiectiv comun, „sprijin confirmat pe deplin de Delegaţia Congresului SUA”.