Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a marcat vineri împlinirea unui an de la invazia Rusiei împotriva ţării sale cu un mesaj video intitulat “Anul invincibilităţii” în care s-a adresat ucrainenilor şi în care a definit ultimele 12 luni drept “un an de durere, tristeţe, credinţă şi unitate”, transmite EFE.

“La 24 februarie, milioane dintre noi am făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru şi galben (culorile drapelului Ucrainei – n.r.). Nu să fugim, ci să înfruntăm. Să înfruntăm duşmanul. Rezistenţă şi luptă”, a spus liderul ucrainean într-un mesaj difuzat pe canalul său de Telegram, informează Agerpres.

Zelenski a insistat că 2022 “a fost un an de durere, tristeţe, credinţă şi unitate. Şi acesta (2023 – n.r.) este anul invincibilităţii noastre. Ştim că va fi anul victoriei noastre”.

Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea. Sunt mii de cuvinte pentru a o dovedi, dar ajung doar câteva”, a continuat Zelenski, citat de AFP. “Lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina. Sunt noii eroi. Apărătorii Kievului, apărătorii Azovstalului. (…) Harkov, Cernigău, Mariupol, Herson, Nikolaev, Gostomel, Volnovaha, Bucea, Irpin, Ohtirka. Oraşe Eroice. Capitale ale invincibilităţii”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Zelenski şi-a amintit cum, în urmă cu un an, s-a adresat ucrainenilor într-o declaraţie făcută în grabă, în timp ce Kievul şi întreaga lume erau şocate de actul de război al Rusiei, scrie caleaeuropeana.

“În urmă cu un an, în această zi, din acest loc, în jurul orei șapte dimineața, m-am adresat dumneavoastră cu o scurtă declarație. A durat doar 67 de secunde. Aceasta conținea cele două lucruri cele mai importante, atunci și acum. Că Rusia a început un război pe scară largă împotriva noastră. Și că suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți.

Pentru că noi suntem Ucraina! Așa a început ziua de 24 februarie 2022. Cea mai lungă zi din viața noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme și de atunci nu am mai adormit”, a spus el, în mesajul adresat către națiune.