Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut luni dupa-amiază o întrevedere cu ministrul azer al economiei, Mikayil Jabbarov, la Baku, în contextul vizitei oficiale efectuate în Azerbaidjan în perioada 27-28 februarie.

La finalul discuțiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că „Azerbaidjan este primul partener economic al României în Caucazul de Sud”, iar „noile proiecte de energie vor conduce colaborarea noastră la un nivel superior”, se arată într-o postare pe Facebook.

În cadrul întâlnirii cu președintele Ilham Aliyev, liderul politic român a discutat despre trei proiecte energetice majore privind achiziția a 1 miliard de metri cubi de gaze; transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră, una de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare; și dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport al energiei verzi prin Marea Neagră.

Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că autoritățile de la București pregătesc deja în programul de guvernare „scheme de ajutor pentru a facilita investițiile companiilor în sectorul îngrășămintelor și cel al materialelor de construcții, domenii în care firmele azere au o expertiză recunoscută pe plan internațional”.

„Partea azeră încurajează investitorii români să demareze proiecte în Azerbaidjan mai ales în industria farmaceutică și în sectorul agricol”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

În final,  Marcel Ciolacu a insistat ca, pe lângă proiectele majore din energie, îngrășăminte și construcții, să fie avută în vedere deschiderea unei rute directe de zbor Baku- București, dar și a unei legături de feribot între cele două țări, scrie caleaeuropeana.

Tot luni, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea întâlniri cu Sahiba Gafarova, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Azerbaidjan şi cu Rovshan Najaf, preşedintele SOCAR.

Ciolacu va vizita marţi terminalul „Sangachal” şi locul unde a fost forată prima sondă de petrol din lume. Va vizita, de asemenea, Centrul „Heydar Aliyev” şi „Azerkhalcha OJSC”. El va depune o coroană de flori la monumentul compozitorului George Enescu de la Baku.

Preşedintele Camerei Deputaţilor va fi însoţit de vicepremierul Kelemen Hunor, de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului României, Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alexandra Presură, secretar al Camerei Deputaţilor, precum şi de o delegaţie formată din membrii conducerii Transelectrica S.A. şi Transgaz.