Parlamentarii vor scoate de pe ordinea de zi de marți punctul referitor la votul pentru noul șef al AEP, fiind amânată o validare a viitorului președinte pentru o dată ulterioară, precizează surse politice pentru adevărul.

La ședința Birourilor Permanente reunite de marți, Coaliția a hotărât scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind numirea unui nou șef la AEP.

Discuțiile ar urma să fie reluate la nivel de Parlament peste câteva săptămâni. Motivul din spatele acestei amânări, la fel ca în urmă cu 2 săptămâni, este că PNL nu-l vrea pe Toni Greblă în această funcție.

Liberalii nu văd cu ochi bunii numirea lui Toni Greblă, fost parlamentar PSD, apoi susținut la Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ sau la prefectura Bucureștiului, considerat „un politruc“. Numirea lui Greblă e evaluată ca „riscantă“ de liberali, susțin surse de la vârful PNL, dat fiind că 2024 e an electoral, cu patru rânduri de alegeri (europarlamentare, locale, prezidențiale și locale), fiind în joc și multe milioane de euro, pompate de partide în campanie.

Potrivit informațiilor adevărul, PNL a și vorbit în Coaliție despre profilul unor persoane care ar asigura echidistanța, cum ar fi Cristian Pîrvulescu (politolog) sau Alexandru Radu (politolog, care a mai fost vicepreședinte în perioada 2004-2007). Un al treilea nume văzut ca acceptabil e sociologul Alfred Bulai, care e perceput cu o viziune mai de stânga politică.

Dar varianta numelui final trebuie să vină de la PSD, care și-a arogat dreptul de a avea ultimul cuvânt privind propunerea, dat fiind că înainte fusese  numit un om al lor – Constantin Mitulețu-Buică.